Frunzele sunt rigide, usor lemnoase şi au o durata de viata de circa 2-3 ani. Ele contin uleiuri cu proprietati terapeutice si aromatizante.
Frunzele se pot culege tot anul, dar cele mai bune sunt cele din iulie-august si acestea nu trebuie sa fie mai tinere de 2 ani, sa nu contina ramuri. Când sunt proaspete, frunzele sunt lucioase si de culoare verde inchis, iar uscate sunt mate si de culoare galben-verzuie maroni,acestea raspandesc un miros puternic, patrunzator, care se simte imediat ce frunza sunt rupta. Cand sunt uscate, frunzele isi pastreaza aroma puternica, putand fi folosite oricand recomandat este ca acestea sa fie cat mai proaspete.
- Uscarea frunzelor de dafin in vederea utilizari culinare.
Frunzele proaspete de dafin sunt foarte aromate, dar cand acestea sunt verzi sunt si destul de amare dar printr-un proces de uscareadecvata, amăreala este semnificativ redusă iar aroma acestora chiar se poate înbunătăţi.
După culegere frunzele sunt rapid uscate fără expunere directă la razele soarelui in locuri bine aerisite ca si plantele medicinale. Frunzele de calitate sunt uşor recunoscute nu numai după aroma lor puternică, dar deasemenea după culoarea lor verde strălucitoare. O regulă zice: Cu cât mai verde e culoarea, mai bună e calitatea. Nu este recomandat ca frunzele de dafin sa fi stocate aşa de mult pe cât textura lor poate sugera deoarece acestea isi pierd din propietati, astfel ca nu ar trebui stocate mai mult de un an după ce au fost culese. De multe ori frunzele care şi-au pierdut parfumul lor sau simplu sau uscat pe copac, arată o nuanţă spre maroniu şi în general au gust amar nu consumati aceste frunze.
Frunzele de dafin trebuie uscate incet, dupa ce sunt culese, ferite de razele solare, pentru a retine uleiul aromat şi a nu-şi schimba culoarea. Daca acestea nu sunt culese la timp, se usuca pe creanga. Daca sint uscate corespunzator, frunzele devin mai aromate pe masura ce se usuca. In lipsa unui borcan sau a unei cutii, frunzele pot fi puse la pastrare intr-un caiet sau o carte. Frunzele mai mari, care sunt mai inchise la culoare si lucioase, trebuie lasate mai multe zile la uscat. Astfel le dispare gustul amar, aroma pastrandu-se.
luni, 1 martie 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu